Succesvolle samenwerking met extrusiebedrijven
Bedrijven in de kunststofindustrie zijn continu op zoek naar manieren om hun CO2-footprint te verkleinen en hun productieprocessen te verduurzamen. Een innovatieve oplossing die deze verduurzaming kan ondersteunen is het recyclen van TPE (thermoplastische elastomeren)-afval en het hergebruiken ervan, gecombineerd met andere afvalstromen, in nieuwe producten. Korrels BV heeft dit traject succesvol ingezet in samenwerking met verschillende extrusiebedrijven en deelt hun ervaringen en de voordelen van deze innovatieve aanpak.
Korrels BV beschikt over twintig jaar ervaring in het terugbrengen van eigen afval van klanten die zich bezighouden met het extruderen van hoogwaardige profielen. Deze lange geschiedenis heeft geleid tot de ontwikkeling van een breed scala aan klantspecifieke en standaard compounds, die tot 95 procent gerecycled of hernieuwbaar -materiaal bevatten. Elke -compound wordt opnieuw gestabiliseerd en kan worden aangepast aan de specifieke wensen van de klant, zoals het toevoegen van bijvoorbeeld vlamvertragers of elektrische geleiding. De uiteindelijke -eigenschappen en verwerkingsmethoden bepalen het percentage gerecyclede content.
Het recyclen van TPE (zoals SBS, SEBS, TPV, TPU, TPO, en PP/EPDM) is, mits met de juiste kennis van alle basiscomponenten, eenvoudig te combineren met ander kunststof-afval of uitval. Wanneer er ook gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, resulteert dit in nog duurzamere oplossingen. Met deze methode biedt Korrels BV bedrijven de mogelijkheid hun afvalstromen te minimaliseren, hun CO2-footprint te verkleinen en bij te dragen aan een circulaire economie.
Maatwerkoplossingen
De verpakkingsindustrie loopt vaak tegen het probleem aan dat — met uitzondering van enkele materialen — gerecycled materiaal lastig toepasbaar is voor flexibele dichtingen, vanwege kleurvereisten of contact met voedsel.
Korrels BV ontwikkelt een breed scala aan hernieuwbare materialen, met de kwaliteit en specifieke eigenschappen (zoals kleur), gelijk aan prime materiaal, maar wel met een lagere CO2-footprint. Hiermee kunnen bedrijven in verschillende industrieën dus toch hun CO2-footprint verder verlagen, zonder te -h-oeven werken met recyclaat.
Korrels BV biedt maatwerkoplossingen waarbij klantspecifieke producteisen worden gerealiseerd, of het nu gaat om gerecyclede materialen, hernieuwbare grondstoffen, prime basismaterialen, of een combinatie daarvan. Elk component wordt zorgvuldig bekeken, berekend en getest.
Maatwerk en kwaliteit
De samenwerking met diverse klanten heeft geresulteerd in compounds die niet alleen duurzaam zijn, maar ook de hoge kwaliteit behouden die men van nieuwe grondstoffen gewend is. Het doel is om verschillende markten gerecyclede of hernieuwbare alternatieven te bieden die dezelfde mechanische eigenschappen en kwaliteit hebben als prime compounds. Deze aanpak zorgt ervoor dat extrusiebedrijven en hun klanten geen concessies hoeven te doen aan de prestaties van hun producten. In samenwerking met extrusiebedrijven zijn inmiddels veel verschillende materialen succesvol omgezet naar varianten met 20 tot 30% toevoeging van afval, uitval of hernieuwbare materialen. Denk hierbij aan toepassingen in de automobielindustrie, bouw, witgoed, consumentengoederen en elektrische apparaten.
LCA-berekeningen
Naast de ontwikkeling van hoogwaardige compounds vragen kunststofverwerkers steeds vaker om CO2-footprint reductie–berekeningen, uitgevoerd met behulp van een levenscyclusanalyse (LCA). Dit geeft inzicht in de milieu-impact van keuzes en helpt bedrijven verantwoorde beslissingen te nemen. De berekening is relatief eenvoudig: Korrels BV maakt gebruik van een database van verschillende materialen om de CO2-footprint van prime componenten en hun toegevoegde waarde te berekenen. Vervolgens wordt de impact van vervangende materialen, zoals gerecyclede of hernieuwbare componenten, bekeken. Voor vrijwel alle componenten is een duurzame variant beschikbaar.
Klantervaringen
Tijdens het proces van CO2-reductie bij het vervangen van standaard compounds delen extrusiebedrijven graag hun ervaringen en succesverhalen. Hoewel ze elk hun eigen benadering hebben, is de consensus duidelijk: de overstap naar gerecyclede en hernieuwbare compounds heeft niet alleen hun duurzaamheid verbeterd, maar ook economische voordelen opgeleverd. Een van de bedrijven verklaarde: ‘Het gebruik van gerecyclede materialen heeft onze productie-efficiëntie verhoogd en onze kosten verlaagd, zonder in te boeten aan kwaliteit.’
Haalbaar én voordelig
De kunststofindustrie bevindt zich op een keerpunt waar duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan. Door de inzet van gerecyclede en hernieuwbare TPE-compounds kunnen bedrijven hun ecologische voetafdruk verkleinen zonder concessies te doen aan kwaliteit. De langdurige samenwerking tussen grondstofleveranciers en extrusiebedrijven bevestigt dat deze aanpak niet alleen haalbaar, maar ook voordelig is. De toekomst van de kunststofindustrie is groen en bedrijven kunnen trots zijn om deel uit te maken van deze transformatie.