automotive.jpg

Een polycarbonaat (PC) is een thermoplastisch polymeer waarbij de monomeren verbonden zijn door een carbonaatbinding. Polycarbonaat is een stevig, hard en helder transparant materiaal dat in tegenstelling tot de meeste andere kunststoffen hoge temperaturen aankan. Het is makkelijk in gebruik en wordt daarom veel gebruikt voor een groot gebied aan toepassingen. Polycarbonaat wordt bijvoorbeeld gebruikt in cd's en dvd's, maar ook veiligheidsbrillen, helmen, helmvizieren, politieschilden, verschillende mobiele telefoons en in de bouw of andere industriële toepassingen.

Zowel de lichttransmissie als de slagvastheid van PC vertonen een hoge duurzaamheid. In de automobielindustrie wordt PC veelvoudig gebruikt om glas en PMMA te vervangen in autolampen, remlichtunits en reflectoren. Polycarbonaat wordt veel gebruikt in elektrische componenten, want het materiaal is hittebestendig en vlamvertragend. Voor de voedselindustrie zijn FDA-grades ontwikkeld, die gebruikt worden in verpakkingen die rechtstreeks in contact komen met voedsel. In de kassenbouw heeft men veel glas vervangen door PC-platen, ook al omdat die minder dan de helft wegen.

Nylon is de triviale naam voor een groep synthetische polymeren, die tot de groep van polyamiden behoren. Nylon kent vele toepassingen: van panty tot kunstgewricht en van muurplug tot klimtouw ook in de automobielindustrie wordt PA veel toegepast. De meeste nylonsoorten worden gesynthetiseerd door condensatiepolymerisatie (polycondensatie) van een dicarbonzuur en een diamine. Er ontstaat een copolymeer waarbij de beide monomeren elkaar in de polymeerketen afwisselen. De bekendste variant is nylon-6,6: de eerste 6 staat voor de 6 koolstofatomen van het diamine (1,6-hexaandiamine) en de tweede 6 voor de 6 koolstofatomen van het dicarbonzuur (adipinezuur). Er is ook nylon-4,6 dat bestaat uit putrescine en adipinezuur. Belangrijke eigenschappen van nylons zijn de stijfheid en het smeltpunt. Deze worden bepaald door de krachten waarmee de koolstofketens elkaar aantrekken. Hoe sterker de moleculen elkaar aantrekken, hoe dichter ze in kristallijne vorm tegen elkaar zullen liggen en hoe moeilijker het zal zijn om de band tussen de ketens te verbreken, door fysieke kracht of temperatuursverhoging.
POM

Polybutyleentereftalaat (PBT) is een synthetisch, (semi)kristallijn, thermoplastisch polyester, PBT is verwant aan polyethyleentereftalaat (pet) en poly(trimethyleentereftalaat), maar is in vergelijking met deze polymeren eerder een technisch polymeer voor speciale toepassingen. Het heeft goede chemische, thermische en mechanische eigenschappen en wordt vooral gebruikt om er kleine precisie-onderdelen mee te vervaardigen door middel van spuitgieten, onder meer voor auto-onderdelen of voor elektrische of elektronische apparatuur. Het is temperatuurbestendig tot ca. 120°C, en is bestand tegen benzine, dieselolie, oliën en vetten en zwakke zuren.

ABS is een vormvast materiaal en heeft weinig neiging tot kruip. De maximale gebruikstemperatuur ligt tussen de 85 °C en de 100 °C, afhankelijk van de modificatie. Minimale gebruikstemperatuur is vanaf -35 °C. Het is een brandbaar polymeer, waar vlamvertragers aan moeten worden toegevoegd. Het is ook onderhevig aan veroudering door blootstelling aan de weersomstandigheden (UV-licht, zuurstof, vocht, hitte) omdat polybutadieen de oxidatie van polystyreen vergemakkelijkt. Daardoor verkleurt het plastic en verliest het zijn mechanische sterkte. Om dit tegen te gaan worden er ook UV-stabilisators aan toegevoegd. ABS is een licht maar hard, slagvast polymeer. Het is goedkoop en geschikt voor de behuizing van allerlei apparaten. Ook in de automobielindustrie wordt ABS veel gebruikt.

Polyoxymethyleen (POM), ook bekend als polyacetaal, is een polymeer dat vooral een industriële toepassing kent, vanwege zijn hardheid.

POM wordt veelal toegepast voor onderdelen in machines als vervanging van metaal. Het voordeel is dat het niet oxideert en dat er geen olie of kogellagers nodig zijn voor een soepele mechanische beweegbaarheid.

Styreen acrylonitril (SAN)

SAN, de voorganger van ABS, is een hard en stijf transparant materiaal.

Dit SAN-copolymeer bevat over het algemeen 70-80% styreen en 20-30% acrylonitril. Deze combinatie geeft een hogere sterkte, stijfheid en chemische weerstand dan polystyreen, maar het is niet zo helder als kristalhelder polystyreen. Dit materiaal wordt gekenmerkt door goede weersbestendigheid, chemische bestendigheid, goede dimensionale stabiliteit, hoge hitte bestendigheid en goed verwerkbaarheid.

Technische informatie

Engineering kunststoffen matrix

Nylon

ABS, SAN en ASA

PBT, PC en POM

PP Compounds en andere bijzondere materialen

Meer informatie? Bel snel, Tel. 038 - 447 93 25

Wij zijn gewend uw vraag snel in behandeling te nemen.